Fake news na RTV SLO

Tale zapis lahko razumemo tudi kot moj skromen prispevek v boju proti lažnim novicam. V času, ko se vsepovsod razširjajo in ponujajo »alternativna dejstva«, bi človek pričakoval, da so vsaj javni mediji prostor, kjer je treba pokazati dober zgled. Naša javna RTV pa ima glede tega določeno zadrego. Njen generalni direktor Igor Kadunc ustvarja lažne novice, jih širi na uradnih sejah svojega javnega zavoda, pri tem pa si tudi očitno pomaga z medijskim portalom Požareport, kjer se »alternativna dejstva« pogosto pojavljajo.

V očitnem strahu, da bi Programski svet lahko zamenjal aktualnega šefa RTV, se je prejšnji teden na Požareportu pojavila lažna novica, češ da se jaz zanimam za mesto generalnega direktorja RTV. Ko sem na TW, FB in spletni strani Stranke modernega centra to vest zanikal (nihče me ni kontaktiral, da bi preveril, kaj drži) ter to tudi podkrepil z dejstvom, da sem predsednik sveta SMC in kot funkcionar ne morem kandidirati za to mesto, je sledila še večja bizarnost. Bojan Požar je trdil, da to ni noben argument. Da lahko kadarkoli odstopim kot strankarski funkcionar in se zavihtim na čelo RTV. Nekaj kasneje je to modrost ponavljal tudi Igor Kadunc na svojem FB in jo celo nadgradil, češ, da lahko kadarkoli izstopim iz stranke in postanem goden za kandidata šefa RTV. Nekako sta se šla inkvizitorski pristop: “Jaz vem, kaj nameravaš in nič ti ne pomaga, da zanikaš. Mi vemo, da si čarovnica, zdaj pa dokaži, da nisi!” Podobno, kot bi nekdo npr. javno razglašal, da nameravata Kadunc ali Požar izvesti rop. Potem pa, ko bi to zanikala, bi padel protiargument, da je to čisto možno, saj da kadarkoli lahko kupita kramp in vlomita v bankomat, še pred tem pa izstopita iz kluba ljudi, ki nimajo zveze s kriminalom. Vsekakor je videti, da sta bila pri teh svojih širjenjih lažne vesti o mojih nakanah glede želje po direktorovanju na RTV zelo dobro usklajena. Kot Škufca in Venturini v plesnih figurah.

To mantro so potem vztrajno ponavljali tudi nekateri programski svetniki, ki so branili Kadunčev položaj. Star princip, kako se s ponavljanjem utrjuje lažna vest, ki je dobro poznan vsaj od časa Josefa Goebbelsa.

Prav enako lepo se je gospod Kadunc »izkazal« z »interpretacijo« moje izjave, ki je objavljena na spletni strani SMC. V njej sem zanikal zgoraj opisana podtikanja o tem, kako bi rad zasedel stol generalnega direktorja RTV. K temu sem še dodal, da sem kot poslanec oz. predsednik odbora DZ za kulturo večkrat opozarjal na slabo poslovanje vodstva RTV (pri mojem poslanskem delu pa sem se opiral na poročila Nadzornega sveta RTV in ni šlo za kakšno subjektivno presojo). Ob koncu izjave sem izrazil upanje, da bo v bodoče poslovanje RTV boljše.

https://www.strankasmc.si/odziv-predsednika-sveta-smc-dr-dragana-matica-o-natolcevanjih-da-zeli-postati-generalni-direktor-rtv-slovenija/

No, gospod Kadunc je iz tega izpeljal, da se jaz zavzemam za njegovo zamenjavo. Kar je spet šolski primer produciranja lažne novice. Ne glede na to, kdo vodi RTV, Igor Kadunc, ali kdorkoli drug, si želim, da bi zaposlovanje na RTV potekalo po predpisih, da bi se finančna sredstva delila po veljavnih postopkih in da pri tem generalni direktor ne bi prihajal v konflikt interesov. Skratka, želim si, da predstojniku največjega zavoda s področja kulture Nadzorni svet ne bi očital vse tisto, kar je bilo na mizi na včerajšnji seji Programskega sveta RTV.

Gospod Kadunc je, kot berem, jadralec. Gotovo zna zelo dobro jadrati z vetrom, verjetno tudi proti vetru. Da pa lažno prikazuje, v kakšnih vodah se s svojo barko nahaja, pa mu vsekakor ni v čast. Še najmanj pa tovrstno početje ustreza funkciji predstojnika javne RTV, ki bi se moral (zlasti z lastnim zgledom) v prvi vrsti boriti proti lažnim informacijam.